LILLIAN

VANAF 1 JUNI WEER TE ZIEN IN DE FILMTHEATERS !!!

De mysterieuze verdwijning van Lillian Alling in 1927, inspireerde Andreas Horvath tot deze epische road movie. Wanneer de ‘American Dream’ van een Russische immigrante niet uitkomt, besluit ze van New York naar huis te lopen. Een kroniek van een langzame verdwijning.

In dit boeiende drama, fictief maar toch geschoten als een documentaire, is het verhaal omgezet in een eigentijdse setting. Het uitgangspunt voor de film was het verhaal van een Russische vrouw die in New York City woonde, en die op een dag op pad ging om terug te lopen naar haar thuisland. Het was slechts per ongeluk dat ze werd ontdekt door werklui in het Canadese boreale woud. Ondanks hun waarschuwingen vervolgde ze haar mars alleen naar de Beringstraat. Haar naam was Lillian Alling, het jaar was 1927. Tot op de dag van vandaag wordt ze nog steeds als vermist beschouwd. Haar vastberadenheid fascineerde de regisseur en het idee voor LILLIAN achtervolgde hem al 15 jaar. De oorverdovende metropool New York, een ritselend maïsveld ergens in de Midwest en een eenzaam strand aan de Beringstraat … Als je deze drie plaatsen verbindt met een lijn, krijg je een idee van Lillian’s route.
LILLIAN is een betoverende roadmovie die tegelijk een portret van het Amerikaanse materialisme is, gezien door de ogen van een vrouw, gespeeld door de fascinerende actrice Patrycja Planik.

Vanaf 1 juni 2020 is LILLIAN te zien in de filmtheaters:
EYE Amsterdam – De Filmhallen Amsterdam – Rialto Amsterdam – Filmhuis Den Haag – L. Hartlooper Complex Utrecht – De Lieve Vrouw Amersfoort – Slieker Leeuwarden – Forum Groningen – Lumière Cinema Maastricht – Focus Filmtheater Arnhem – Verkadefabriek Den Bosch – De Gruitpoort Doetinchem

Vanaf 25 november 2020 op DVD verkrijgbaar

Over de regisseur:

Andreas Horvath (Salzburg 1968) studeerde fotografie en multimedia-art. Hij is freelance fotograaf en filmmaker, publiceert fotoboeken en onafhankelijke films. Horvath’s documentaires hebben diverse awards gewonnen op internationale film festivals, zoals in Karlovy Vary.

Filmografie: The Silence of Green (2002, short), This Ain’t No Heartland (2004), Views of a Retired Night Porter (2006), The Passion According to the Polish Community of Pruchnik (2009, short), Arab Attraction (2010), Postcard from Somova, Romania (2012, short), Earth’s Golden Playground (2013), Helmut Berger, Actor (2015), Lillian (speelfilm, 2019)

Oostenrijk; 2019; kleur; 128 minuten; Dolby 5.1;
Engels, Russisch, Chukchi gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits
Regisseur: Andreas Horvath
Acteurs: Patrycja Planik
Productie: Ulrich Seidl Film Produktion
Camera: Andreas Horvath
Muziek: Andreas Horvath
Montage: Michael Palm, Andreas Horvath
Awards: o.a. Haifa International Filmfestival: Beste Debuutfilm; Minsk International Filmfestival: FIPRESCI-prijs
Scenario: Andreas Horvath

De pers over LILLIAN

Lillian is een uiterst minimalistische maar maximaal indringende roadmovie
De Volkskrant ★★★★

lees hier het Interview met Andreas Horvath – Cinemagazine
Dankzij het fotografisch inzicht, de ritmische montage en de documentaire-achtige scènes is ‘Lillian’ een poëtische roadtrip
recensie Cinemagazine ★★★★1/2

An enigmatic road movie – never was a term more descriptive – that is at once a portrait of female spirit and determination and a reflection on the loneliness at the heart of America today.
Hollywood Reporter

The kind of film that slips under the skin.
Screen International