NASIR

Nasir is een zachtaardige man met een hard leven. Hij moet schrapen om de dagelijkse boodschappen te bekostigen en slaat noodgedwongen maaltijden over. Adoptiezoon Iqbal heeft het lichaam van een volwassene, maar het verstand en de kwetsbaarheid van een kleuter. Ondanks alles blijft Nasir optimistisch. Hij schrijft liefdesverklaringen aan zijn vrouw en declameert eigen gedichten waar zelfs de grootste ploert stil van wordt.
Maar Nasir is ook moslim in Tamil Nadu, een zuidelijke deelstaat van India, waar het hindoenationalisme de afgelopen decennia steeds virulentere vormen heeft aangenomen. Overal op straat wordt hij geconfronteerd met propaganda die via luidsprekers de openbare ruimte in wordt gepompt. Zijn baas in de textielwinkel doet weinig om zijn afkeer jegens moslims te verbergen. En klanten behandelen hem als voetveeg. Ondertussen maakt Nasir zich zorgen om zijn vrouw die een paar dagen de stad uit is en vraagt hij zich af of hij niet beter als migrantarbeider kan gaan werken in Abu Dhabi.

De onafhankelijke Zuid-Indiase filmmaker Arun Karthick begon als autodidact al op zijn zeventiende met het regisseren van korte films via zijn Cinema Obscura-platform. Zijn verfrissende debuut The Strange Case of Shiva (2015) ging in première op IFFR en werd ontvangen als een belangrijke nieuwe stem in de Tamil-cinema. Zijn tweede speelfilm is een nietsverhullende weergave van tweederangs burgerschap. De giftige intolerantie van hindoe-extremisten borrelt onder het oppervlak van alledag. Totdat de bom barst, even plotseling als onvermijdelijk.

Winnaar IFFR 2020 NETPAC Award.
Winnaar GRAND PRIX, 14th Andrei Tarkovsky Zerkalo International Film Festival, Russia, 2020

Vanaf 16 juli 2020 is NASIR te zien in de filmtheaters:
EYE Amsterdam – Rialto Amsterdam – Filmhuis Den Haag – L. Hartlooper Complex Utrecht – Lantaren Venster Rotterdam – Lumière Cinema Maastricht – De Lieve Vrouw Amersfoort – Filmhuis Alkmaar – Focus Filmtheater Arnhem – Lux Filmtheater Nijmegen – Verkadefabriek Den Bosch – Filmhuis de Keizer (Mimik) Deventer – Forum Groningen – De Gruitpoort Doetinchem – Fraterhuis Zwolle – De Fabriek Zaandam – Gigant Apeldoorn – Concordia Cinema Enschede – Natlab Eindhoven

Over de regisseur: 

Arun KARTHICK (1992) is een Indiase, onafhankelijke filmmaker. Hij begon al op 17-jarige leeftijd met het produceren en regisseren van korte films. Zijn eerste speelfilm, The Strange Case of Shiva (2015), ging tijdens IFFR in premiere. Nasir, zijn tweede film, is gemaakt met steun van het Hubert Bals Fonds, en ging tijdens IFFR 2020 in wereldpremiere.

Filmografie:
The Backwaters (2010, short)
Transcendence (2011, short)
Sivapuranam/The Strange Case of Shiva (2015)
Nasir (2020)

India, Nederland, Singapore; 2020; kleur; 78 minuten;
Tamil gesproken; Nederlands ondertiteld.

Credits
Regisseur: Arun Karthick
Acteurs: Koumarane Valavane, Sudha Ranganathan, Yasmin Rahman, Sabari, Bakkiyam Sankar, Rajesh, Jensan Diwakar
Productie: Stray Factory, Rinkel Film
Camera: Saumyananda Sahi
Montage: Arghya Basu
Awards: IFFR 2020 NETPAC Award.
Scenario: Arun Karthick, Dilip Kumar
Sound-Design: Gautam Nair

De pers over NASIR
A quiet plea for tolerance and an assertion of humanistic values in an era where such things can no longer be taken for granted, Nasir is all the more touching for its scrupulous avoidance of sentimentality and manipulation. The quietest voices, it reminds us, can often make the most penetrating, memorable impact.
Hollywood Reporter

A slice-of-life look at a Muslim fabric shop salesman in southern India, told with a deeply affecting humanism that beautifully draws out the man’s dignity.
Variety